Nov 16, 2010

Put Yourself On Pedestal Mr/Ms Malaysian (:





Assalamualaikum <333

Morning and Happy Eid Adha to you guys.

I hope you guys happy pagi pagi raya ni :p

So pagi raya ni, I memang bosan sangat and terfikir nak sambung topik yang memang I dah lama nak buat.



Perbezaan antara Malaysian dengan orang luar atau pun kau orang selalu gelar "mat/minah saleh" (I harap betullah apa I type ni =.=





Orang selalu tanya I, you ni orang apa eh? I tergolong dalam manusia ROJAK, Parents I and family I bukan datang dari Malaysia tapi Philippines, Brunei and Sepanyol so yeap Im a Pinoy Castille, dari family Duke And macam mana I boleh fasih dalam Bahasa Melayu? I dah berada di dalam Malaysia since I kecil lagi, dalam family I, I seorang je yang nampak different sangat dengan wajah yang totally asian dan ramai kawan dengan orang melayu sampaikan family I cakap I lupa bahasa kitaorang sendiri, Yup I memang failed cakap dalam bahsa sendiri sampaikan I kene ejek dgn my own mum and my boyfriend juga. Percayalah I tak fasih berbahasa tagalog atau tausug dan bahasa yang berkaitan dengan family I.

Sometimes I kene tanya my mum apa yang diaorang cakap sebab I memang Pinoy Sesat -.-



Okay enough with my story-



You guys mesti cakap "Oh you mesti expert in english right?"

I'll give you a big laugh for that question seriously. I ramai tengok orang sini gelakkan orang lain if orang tu failed in English and berlagak macam diaorang kononnya bijak berkata-kata dalam English and tanpa diaorang sedar diaorang dah menyakitkan atau pun melukakan perasaan manusia yang sama dengan diaorang and tu sama macam kita menyakiti makhluk Allah. Kadang2 kata2 lebih berbisa dari perbuatan. I bukan bercakap dekat sini untuk diri I seorang je tapi untuk kawan-kawan I and orang dekat luar sana yang kene tindas and kene panggil bodoh di sebabkan tidak fasih berbahasa english. I berkawan ramai dengan orang luar and you guys tahu tak, diaorang bukan macam orang sini yang suka memperolokkan orang lain akibat benda kecil macam tu tapi diaorang memperbetulkan and tak pernah gelakkan orang.

Diaorang tak kisah berkongsi ilmu dengan orang macam kita, Malaysian yang berlagak macam orang luar (:

Kita kutuk orang sbb diaorang failed sampai diaorang malu and hilang confidence dalam diri disebabkan tu.

Cubalah jadi orang yang berfikir panjang, tak semestinya apa yang you guys ada sekarang akan kekal untuk selamanya.

Cube jadi terbuka macam orang luar, I tak suruh you guys ikut trend diaorang tapi cara diaorang memberi pandangan pada orang lain lagi lagi orang macam kita. Diaorang jauh lebih bijak daripada kitaorang okay? Soalan UPSR sini dah sama macam ujian bulanan dekat sana, PMR soalan untuk 12 tahun and SPM soalan untuk 15 tahun. You guys nampak tak betapa susahnya dioarang belajar daripada kita dekat sini and you guys try nak kutuk orang lain sedangkan banyak lagi yang kita tak tahu and belum tentu apa yang kita katakan tu betul, cuba kalau diaorang yang kutuk you guys? Agak-agak best tak?

You guys tak malu ke kutuk orang sedangkan masa you guys baru nak belajar pun terkial-kial buka kamus or google untuk faham? And bila you guys dah pandai then terus lupa diri yang you guys pun actually macam tu masa baru belajar.

Tak salahkan kalau betulkan apa yang diaorang cakap daripada gelakkan diaorang?



And untuk Malaysian yang dah berjaya menapak kaki dekat tempat orang lain tu, Congrats but tak semestinya you guys duduk sana you guys dah boleh judge orang sesuka hati. Ingat asal usul you guys dari mana and bila you cakap

"I sebenarnya tak berapa faham apa you cakap so can you speak in English please?"

I DARE YOU GUYS, CAKAP MACAM NI DEPAN PARENTS YOU AND YOU GUYS WILL TOTALLY GET A FREE KICK FROM YOUR PARENTS.

OhEmGee, You tak bangga ke duduk dekat Malaysia and jadi orang Malaysia?

I sendiri dengan bangganya mengaku I SUKA MALAYSIA and I SUKA BAHASA MELAYU walaupun sometimes I pun boleh tersilap cakap dalam Melayu.

So kalau kauorang nak bangga disebabkan kauorang dah belajar sana, tak ada guna.

Bagitahu I kalau you guys dapat kawan dari Kazakh macam kawan I seorang ni. lahir dekat German and berkawan dengan orang sana walaupun dia Kazakh but dia tak expert pun dalam English and dia selalu merendah diri, you rasa malu tak? Tak macam orang sini yang baru tahu 1/2 dari keseluruhan perkataan tapi dah berlagak macam diaorang kononnya setaraf dengan orang luar. Oh please, letakkan diri di bawah and pandang sekeliling you guys. Ada yang lebih bijak dan pintar tapi tidak menunjuk.





So untuk kawan kawan yang menghadapi benda yang sama, Get up buddies. Atleast you guys mencuba and belajar untuk bercakap macam diaorang yang pandai berbahasa English. Kita sama-sama belajar and percayalah eventho I bukan Malaysian tapi tak semestinya I ni 101% expert in English. Orang yang gelakkan you tu sebenarnya losers and sangka yang diaorang dah cukup sempurna untuk menilai kauorang. Diaorang belum tahu satu hari nanti if you guys dapat beat diaorang and trust me, bila hari tu tiba diaorang akan tunduk malu bila nampak you guys dengan kedudukan and di hormati. Tak semestinya you guys ni tak fasih orang boleh jatuhkan you guys, NO NO NO, SO BIG NO okay?

You can beat em and who knws one day you guys jauh lebih baik daripada diaorang?

Jangan rasa malu bila diaorang kutuk cause you dah buktikan yang you sebenarnya belajar (Y)





So kepada pengutuk pengutuk dekat luar tu, stop mocking and judging.

You guys tak tahu pun apa akan jadi pada future you, maybe today you tengok diri you depan cermin and dah cukup bagus tapi Allah tu boleh tarik apa je yang dia nak dalam sekelip mata.

Hargailah apa yang kauorang ada and gunakan dengan sebaiknya bukan memalukan orang and aibkan orang lain.

Bersyukur and merendah diri tu lebih baik.

Okay, Im done.



Thanks for reading friends <33

Take care xxx







Loves, Ara

6 comments:

bainun said...

ohh , kamu buat sy tergamam bace post inih . suka ! suka ! thanks , ur post mmg best gila ! :)

Iviannqa Viguestas said...

Thanksss for reading <3

naienOnly said...

setuju ! sebab dulu pun penah kne gelak sebab cakap bi mcm apa je. org malaysia kan mmg mcm ni. bila ta tahu ckp bi je, da mula judge ohhh budak ni bodoh cz ta geti ckp bi. pfff keep trying to speak english :)

Iviannqa Viguestas said...

Good honey (:

nadyraa jafri said...

yes ara. u're totally rite. setuju sgt.

budak sengal said...

haha,sbb neh i ucapkan 'thank'dekat u dalam fb.hehe.thank again okey.hehe.u dilahirkan dengan baka yang sihat sangat.>.<.*over.haha.tapi betul.heee.